Kuchnia tradycyjna





GASTRONOMIA
Smacznie, zdrowo, w miłej atmosferze – tak właśnie można jadać w Ośrodku Wypoczynkowym „Przystań”.
Dla naszych gości zapewniamy pełnowartościowe dania, komponowane z naturalnych i świeżych i lokalnych produktów. W ciągu dnia serwujemy dwa obfite posiłki: śniadanie w formie szwedzkiego stołu oraz obiadokolację (zupka, drugie danie i deser).
Wśród dań serwowanych w naszym ośrodku znajdują się znane, apetyczne potrawy oparte na drobiu i rybach oraz dania bezmięsne.
Każdy z naszych gości przed przyjazdem może więc wybrać odpowiednią dla siebie kuchnię: wegetariańską bądź tradycyjną.
Nie tylko nasz ośrodek ale również i kuchnia dba o indywidualne potrzeby każdego z naszych gości – tak więc jeśli mają Państwo specjalne zalecenia lekarskie dotyczące diety (np. dieta bezglutenowa, dieta bezcukrowa) - postaramy się dostosować jadłospis specjalnie do takich zaleceń, po wcześniejszym uzgodnieniu.
KUCHNIA TRADYCYJNA
Śniadanie
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dbamy o to by dania serwowane na śniadanie były pyszne i pożywne! Dlatego w naszej śniadaniowej ofercie znaleźć można pyszne, domowe twarożki na słono lub słodko, domowe pasztety, drobiowe kiełbaski dobrego gatunku i inne smakołyki. Serwujemy również owsianki lub różnego rodzaju płatki z mlekiem. Uzupełnieniem świeżego pieczywa będzie wędlinka lub różnorodne sery jak również pasty np. rybna lub jajeczna lub z nasion strączkowych. Dla miłośników słodkości, znajdą się również propozycje, które zadowolą podniebienie: min. słodkie serki lub dżemy owocowe. A dla fanów nadmorskich przysmaków polecamy rybki wędzone lub śledzie. Każdy dzień zaskakuje! :)Obiadokolacja
Obiadokolacja to prawdziwa, domowa uczta. Wśród serwowanych dań znaleźć można pyszne, domowe zupy np. koperkowa, ogórkowa, pomidorowa, jarzynowa, grochowa, z soczewicy, kapuśniak, krupnik, barszcz ukraiński, rosół… Jeśli chodzi o drugie danie to serwujemy dania takie jak np. smażony dorsz w panierce z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, kotlet drobiowo-pieczarkowy, z ziemniakami i surówką z marchwi, gulasz z indyka, z kaszą gryczaną i surówką z kapusty pekińskiej czy krokiety z kapustą i grzybami, kotlety mielone z ziemniaczkami i mizerią, filety pieczone z kurczaka z ryżem w sosie pieczarkowym, a do tego pyszna porowa suróweczka, filet z dorsza z pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty i wiele innych. Raz na tydzień zaskakujemy naszych gości słodkim obiadkiem : pierożki z serem i polewą mango lub z owocami, naleśniki czy kluseczki leniwe to prawdziwe rarytasy - wszystko to tworzymy w naszej kuchni.Obiadokolacje kończą różnorodne deserki: samodzielnie wypiekane ciasta i ciasteczka (ciasta biszkoptowe, kokosanki, ciasteczka kruche z marmoladką, drożdżowe cynamonki) domowy kisiel z owocami, ciastka francuskie z nadzieniem lub budyń z sokiem owocowym. Dla dbających o linię przygotowaliśmy opcję "owoc zamiast deseru". Więcej na temat dań serowowanych w naszym ośrodku można dowiedzieć się z opinii naszych drogich gości! Zapraszamy do poczytania opinii na temat ośrodka i naszej kuchni!
Procedury bezpieczeństwa 2020
- konieczność dezynfekcji rąk przed wejściem na stołówkę
- odległości między stolikami
- dezynfekujemy stolik po każdym gościu Mamy nadzieję, że wprowadzone zmiany spotkają się z Państwa zrozumieniem i będą czuli się Państwo z nami bezpiecznie.